8. Oktober 2020

Når man starter med at se på fugle, kan det være en god ide at tjekke alle spurve man ser med en kikkert, for at være sikker på at det også er spurve. På den måde kan man godt blive overrasket i starten af ens fuglekigger karriere.

Det kan også være en god ide at tjekke alle Tårnfalke, fandt jeg ud af i dag på turen i det lokale skov. Som kan ses på dagens billede var det en Spurvehøg, som jeg i nogle sekunder forvekslede med en Tårnfalk, da den lignede ved første hurtige øjnekast, og da den blev drillet af nogle krager ved skovens rand, lige som man det tit ser med tårnfalke og krager. Men ved nærmere eftersyn viste den grå farve sig ret tydeligt. Dejligt at den kom tæt nok på, sådan at jeg kunne tage mit sædvanlige “nogenlunde ok” billede.

En Spurvehøg ligner meget en Duehøg, og forskellen kan være svært at se på billeder. En erfaren bruger opforder derfor også på nettet at bruge kikkerten og øjet i stedet for kun kameraet, for at kunne iagttage forskelle mellem måden at flyve på og den almene indtryk fuglen og dens opførsel giver.

Da vi senere på dagen vinkede farvel ved køkkenvinduet til halvdelen af familien, spottede sønnen en fugl over villakvarteret, som han mente så anderledes ud. Jeg sprintede til kikkerten og tilbage, og vi kunne lige se den ret store fugl med rød, klyftet hale forsvinde over vores hus. Sønnen nævnte den klyftede hale, så han vidste at det var en Rød Glente. Dejligt at sådan et ungt menneske som først lige er startet i skolen allerede har lidt styr på nogle fulgearter.

Apropos at have styr på: jeg scorede 16% i dag i quizen i birdquiz.pro appen (15 arter), og kunne i skoven også tydeligt mærke min mangel på fuglestemme viden. Der gik en hav af information tabt fordi jeg ikke kunne navngive halvdelen af fuglesang. Det er ikke godt.

Med Alliken, Rødhals (den var der igen i dag i haven) og nu også Rød Glente er jeg nået op på 28 arter i Boligfugl indtil videre. Det er ret langt fra 41 arter fra sidste måned, men jeg har 22 dage endnu.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.