31. December 2020

Den sidste dag af året beder vel om en slags oversigt for 2020. Det har været et meget godt år, hvor jeg for alvor kom ind i fugle-kampen og med masser af fine observeringer af især insekter.
Det er ret klart for mig at jeg vil fortsætte ad samme vej.

Nogle tal:

I iNaturalist blev det i 2020 til 1076 observationer af 480 arter.
For 2019 (hvor jeg først startede i Juni måned) er tallene 764 obs og 387 arter.

Insekter står for 227 arter (191 i 2019)
Fuglene 110 arter (64 i 2019)
Planter 77 arter (60)
Spindlere 17 arter (14)
Svampe 16 arter (34)
Pattedyr 9 arter (6)
Bløddyr 9 arter (6)
Padder 3 arter (2)
Krybdyr 1 art (2)

Mest iøjnefaldende er nok at jeg ikke har mange svampe observeringer i år, men det var et bevidst valg, da det ikke helt kunne fange mig i år. 110 fuglearter er nok omkring 50% af fuglearterne i Danmark som man uden nørderi kan finde.

I det halve år i 2019 blev det til 137 matrikelarter, hvoraf kun 27 fuglearter og 83 insekter arter.
I 2020 blev der registreret 245 matrikelarter, hvoraf 42 fuglearter (altså på matriklen) og 154 insekter arter

Eneste fugleart observeret men som mangler i iNaturalist er Isfugl. Jeg har ikke kunne tage et billede eller lydoptagelse af en Isfugl, og jeg har også kun observeret den 3 gange endnu.

Dermed kom antallet af observerede fuglearter i de første 9 måneder som fugle amatør på 111 arter.
59 arter blev set eller hørt fra egen matrikel, hvoraf 52 arter fra marts til juli (Boligbirding forår 2020)

Prøve Boligbirding December 2020 bod på 32 observeringer (hvilket var en 25. plads – 1 obs = plads 81)
Og der skal siges at den lille flok Bomlærker som landede på Rønnebærtræet var den eneste obs af Bomlærke i denne prøve Boligbirding.

Planer for 2021

Først og fremmest kunne jeg tænke mig rigtigt mange gode timer i haven og i naturen, med masser af ro og nogle gode oplevelser, alene og med familien. Det er simpelthen så dejligt at være i naturen, og det er det allervigtigste.

Jeg er godt i gang med at blive bedre til at tage billeder, så det vil jeg gerne fortsætte med og få nogle gode oplevelser med det. Billederne er i øjeblikket i RAW format, som betyder at det er mere tidskrævende at bearbejde dem og eventuelt gøre dem klar til hjemmesiden eller iNaturalist.
Derfor tvivler jeg på om jeg kan nå samme antal observationer af insekter og andet liv.

Fuglearter kunne måske godt være nogenlunde det samme antal som i 2020 – dvs cirka 110 arter. Mere vigtigt er gode oplevelser og ture. Jeg kunne godt tænke mig at lære mere om fuglene, blive bedre til at genkende nogle arters flugt, stemme, silhuet og opførsel.
Jeg håber at det også kan blive til nogle gode stunder med læsning eller lidt fordybning omkring fuglene eller naturen – det bliver indtil videre ikke til meget fordi jeg vil så gerne komme ud.

Forhåbentlig kan jeg gøre lidt mere i haven for at forbedre fuglernes muligheder. De ynglende Rødstjerter fra 2018 må gerne komme igen!

Jeg ved ikke helt hvad jeg skal med denne hjemmeside og blog. Det er meget sjovt og jeg ønsker mig meget, men tiden er ikke uendeligt, så jeg må se. Planer er der ellers nok af.
Med denne post har jeg i øverigt klaret at skrive hver dag på bloggen i 2020 (jeg mangler pt at overføre nogle indlæg som jeg skrev i januar på en anden blog).

I morgen starter Boligbirding Foråret 2021 – dermed starter det nye år. Jeg glæder mig til. Ved at registrere i DOF-basen i morgen er jeg samtidigt med i Nytårskonkurrancen. Men jeg forventer ikke at se mere end 20 fuglearter i morgen.
Men jeg skal nok stå op med hønsene.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.