1. Oktober 2020

Tur til Bakkely/ Højdedraget/ Kildebakkerne, som er et fredet lovskovområde ved kanten af Skanderborg Sø mellem Vestermølle og Ladegårdsbakken i Skanderborg.

Området er ikke særligt stort, det er en forholdsvis tynd strimmel skov mellem Oddervejen langs søen og bebyggelsen ved Højvang villakvarterene. Men det er ret gammelt, som dagens billede af Vedbend viser, og der er mange gamle bøgetræer og andre arter, hvoraf flere nok er mere end 100 år gammel.

Indtil i dag havde DOF-basen kun registreret 6 fuglearter i området, og det var derfor en oplagt udfordring til at forsøge at øge det. Det lykkedes, uden store åbenbaringer. Turen tilføjede 8 nye arter til området, hvoraf en Rødhals og en Træløber nok var en anelse mindre helt almindeligt.

Dagens tur startede ved græsområdet ved siden af Skanderborg Park hotel.
Her er notaterne fra turen:

Ved indgang til siden nogle flotte gamle bøger. Lovskov. Lille ådal uden vand. Bakket, nogle træer er savet over nogle ældre ligger på bunden, ret mange grene.
Tættere ved Oddervej en er der lidt vand i åen. Det bliver mere til sumpskov med forgrenede træstammer.

Der kan man høre svagt de første fuglepip. Der er en del skimmel- og svampearter. Lyden af en Råge? Åen strømmer i sumpområdet. Der er ådalen cirka 30 meter bred og dækket af bl a nælde, unge træer og en enkelt bregne.
2 birketræer ved den smalle sti nord for ådalen. Musvitter og blåmejser.
Længere ned i dalen tager antallet af bregner til. De er nogle steder cirka 1 meter højt. En Gærdesmutte gemmer sig iblandt nogle nedlagte grene cirka 2 meter fra mig. Jeg skal lige bruge kikkerter for at kunne se imellem grenene for at være sikker at det ikke er en mus.

Så kommer der en tyk død træ, som har fået toppen savet af, men som ellers har fået lov til at blive stående. Jeg kan ikke se svamp eller spætte huller på stammen endnu. Toppen og grenene ligger spredt på bunden, og må forme en god næringsbund for masser af liv.

I sidste del af dalen, efter at stien drejer til venstre, er der en hel del vedbent.


Og så kommer man til et slags mødeplads hvor 4 stier mødes og hvor bunden er trampet fri for planter omkring to sammenvoksede bøgetræer (?) som begge virker til at være over 100 år gamle. Bilerne fra Oddervejen høres højt, og ellers høres kun blåmejse musvit og råger. Jeg går lidt tilbage langs en anden sti og ser at forneden af dalen strømmer bækken med ret stor fart ned af bakken, under en 2, 5 meter lang bro. Der er to strømme der kommer sammen før broen, en lille en, cirka 20 cm bred, og en kraftigere en cirka 40 cm med rislende vand. Højdeforskellen er måske 6 meter.

Kun en hånd bred vand i den å ved den anden side af golvbanen. Mere fugleliv der. Spætmejse, solsort, rødhals.

Fra højdedraget ned ved stien i hjørnet forbi bænken, fuld af liv. Træløber (en gang skrig meget hård og høj tone 3x), spætmejse, musvitter og blåmejser. Rødhalsens sang høres også derfra.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.