1. Maj 2020

Endnu en ny art set på eller fra matriklen. En munk -måske to faktisk, men jeg havde for travlt med at tage et billede til at kunne se godt efter. Sammen med nogle gråænder som jeg så ud på marken, er det ny art nr 40 og 41 set på eller fra matriklen siden starten af marts. Fantastisk, synes jeg selv. Jeg havde regnet med cirka 25 til 30 arter.

Faktisk så jeg munken mens jeg sætte en teleskop kikkert op. Altså med det blotte øje. Og fordi jeg lige har lært hvordan en munk ser ud (ikke med lyse kinder eller sort “skæg”) kunne jeg genkende det.

Teleskop kikkert

Og så har jeg resten af dagen forsøgt at finde ud af hvad en teleskop er for noget. Faktisk mente jeg at den kunne forstørre og fange farverne lige som på fjernsyn. Men jeg fandt meget hurtigt ud af at det kræver noget andet udstyr.

Teleskopen jeg brugte kan forstørre op til 60x, og har en lensåbning på 80mm, sådan at den kan fange meget lys.
Men altså ikke nok til at den 60x forstørrelsen virkeligt kan bruges til noget. I dagens vejr var det man så i 20x forstørrelsen også det man så i 60x, bare med dårligere lys og et mere tåget billede. Objekterne bliver større, men ikke tydeligere.

Efter flere samligninger i dag synes jeg nu, den første dag at jeg nogensiden har brugt en teleskop kikkert, at min almindelige 10×42 kikkert er nogenlunde lige så god. Og kikkerten er nemt at bruge og hurtigt til at finde og følge objekter. Teleskopen er, i 20x forstørrelser (stort set den eneste forstørrelses indstilling med flotte billeder i dag) kun lidt bedre. Men den har andre fordele, som ikke er helt så stor som jeg regnede med, men alligevel.

Teleskopen er altså
– lidt bedre til at vise detailler, især på kort afstand (indenfor vores have – lad os sige op til 30 meter.)
– Kan forstørre til op til 60x -som giver et dårligt resultat, men som måske virker nogenlunde på solrige dage og i visse situationer.
– Er – på tripod – meget stabil og afslappende at bruge, og er dermed meget egnet til for eksempel at søge på horizonten, lede efter spætter på alle de træstammer og mon ikke også meget praktisk når man ser på større flokke eller ænder som ligger lidt skjult på kanterne. Jeg glæder mig til at afprøve det.
Det er hård at holde en almindelig 10×42 kikkert stille og stabil i længere tid, når objekterne er på lidt afstand, men meget afslappende at gøre det samme med teleskopen.
– Teleskopen er yderst egnet til at holde øje med redekasser eller lignede. Man kan stille skarp på den, lade den stå, og kigge igennem den hvis der sker noget.
Det samme må også virke ved at indstille dem på et træ som ofte får besøg af fugle, en vandløb eller et andet sted hvor man kan forvente dyr.

Man kan tage billeder gennem et teleskop, med mobilen eller kamera. Jeg har dog ikke en holder til det, og skulle derfor forsøge lidt krampagtigt. Det er klart at det ikke er helt så nemt at tage billeder, og at resultaterne nok ikke er så gode heller. Men det er muligt.
Mit bedste billede fra i dag – uden holder og uden mange eksperimenter:

Nu skal jeg bare afprøve teleskop kikkerten på åbne steder med mange fugle. Ved Mossøen for eksempel, eller ved havet eller et mose område. Det glæder jeg mig til.
Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.