2. Maj 2020

Begge min kone og jeg så noget som krydsede et hjørne af terassen mens vi spiste til middag. Et kort øjeblik senere så vi denne mus, som sad som forstenet mens hele familien hoppede op for at se musen.

Det stakkels dyr viste måske ikke noget bedre end bare et sidde musestille i et minut, hvorefter det forsvand mellem planterne igen.

Jeg tør ikke at sige hvilken museart det er. Det virker som om det ikke er nemt at artsbestemme mus. Rødmus, Skovmus, halsbåndmus… jeg ved det ikke. Slægt Apodemus, vågede jeg på iNaturalist.

Jeg besøgte kort Skanderborg Sø Østdel i eftermiddag, egentlig til at teste teleskopkikkerten, men jeg nåede stort set ikke at bruge den, da jeg ikke havde meget tid, og der var nok at se.

Der var nemligt en ny art for mig på søen, en Taffeland, og jeg kunne såmænd lige nå den med kameraen, sådan at jeg fik et, i hvert fald, brugbart billede:

Jeg er faktisk ret sikker på at jeg har set denne art før, men at jeg ikke genkendte den som art, da jeg ikke havde kendskab til det. Jeg husker i hvertfald at jeg nogle gange tvivlede om alle troldænder nu også virkeligt var troldænder, da noget virkede anderledes en enkelt gang, et eller andet sted i gruppen.

Og der var en bomlærke i et træ tæt på. Jeg havde svært ved at se den, men det lykkedes at optage lidt af sangen, og hjemme kunne jeg sammenligne det. Ingen tvivl.

Faktisk skrev jeg allerede i min lommebog “bomlærke-agtigt”, og ens første indskud er ofte ikke dårligt.

Teleskop Kikkert

Der var ikke så mange muligheder for at afprøve teleskop kikkerten, på sådan en almindelig lørdag, men jeg prøvede dog fra bilen ved 2 søer. Uden stativ er det noget af en kunst at holde en teleksop stabil, og på sådan en måde at man også kan se iggennem den. Øjestykket kan drejes, sådan at man ikke behøver at trykke ens hoved mod taget for at kunne kigge igennem det. Men det er svært at finde vej i landskabet når man ser igennem teleskopen fra en skæv vinkel.

Men jeg har nu fundet ud af at et godt stativ er rigtig vigtigt for en optimal brug af teleskopen. Et stabil billede er jo meget nemmere at se på, en et som hopper op, ned, høje, venstre.
Jeg har ikke et gedigen stativ, så det må komme på ønskelisten. Det vil hjælpe en del.
Den jeg har er en meget let stativ, fint for på tur, men slet ikke stabil.

Og faktisk har jeg lagt mærke til at den er ret klart bedre end min 10×42 håndkikkert. For eksempel dagens Bomlærke var ret tydeligt, og med en større forstørrelse kom der alligevel lidt mere info med.
Så på min første dagmed teleksopen i går var jeg lidt skuffet, men i dag har jeg genvundet noget af forventninger til dens evne. Jeg kommer nok snart til at savne den i visse situationer hvis jeg ikke har dem med.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.